

Shaping Road Safety Policy: Moving from Campaign to Advocacy

Timing CEST	Session summary
Day 1 – Tuesday 27 July 2021	
1.45 pm	Room open
2.00 pm - 2.10 pm 10 minutes	Opening: Welcome remarks Agenda overview Managing expectations
2.10 pm - 2.25 pm 15 minutes	Session 1: Getting started - Alliance Overview of NGOs' recent experience with UNGRSW
2.25 pm – 3.00 pm 35 minutes	Session 2: Overview of Campaigning, Lobbying Vs Advocacy - Alliance Session summary: looks at the similarities and differences in processes and aims -Draws experiences from participants in order to help in defining better your advocacy road map
3.00 pm – 3.45 pm 45 minutes	Session 4: Overview of policy and legislative process - Alliance Session summary : Session gives an overview of the technical aspects of shaping policy with specific examples drawn from Latin America and Africa
3.45 pm – 4.45 pm 1 hour	 Session 3: Policy research and information - EASST Session summary: Discusses how NGOs can identify relevant and appropriate road safety sources, including community resources to better understand the policy landscape in order to inform their planning and course of action in shaping the change. Session uses Case studies from EASST and allows the participants to interrogate the different dynamics in the policy landscape they find themselves in. Public acceptance Political commitment and leadership
4.45 pm - 5.00 pm 15 minutes	key takeaways for the day and wrap up - participants

Global Alliance of NGOs for Road Safety

Tel: (+45) 299 399 14 E-mail: admin@roadsafetyngos.org www.roadsafetyngos.org



Shaping Road Safety Policy: Moving from Campaign to Advocacy

Timing CEST	Session summary
Day 2 – Wednesday 28 July 2021	
2.00 pm - 2.10 pm	Recap - Alliance
2.10 pm - 2.40 pm 30 minutes	Session 5: Developing a course of action towards shaping policy - EASST Session summary: Session demonstrates the process of advancing campaign gains to sustainable advocacy for policy change
2.40 pm - 3.40 pm 1 hour	Session 6: Putting Love30 into context - Alliance Break out Session will sample gains made from UNGRSW Love30 and gather ideas on how NGOs can sustain and amplify the 30km advocacy movement ahead of the Heads of State meeting and the call for action
3.40 pm - 4.30 pm 50 minutes	Session 7: Group presentations -Alliance Session brings together the main outcomes of the discussion from each group
4.30 pm - 4.45 pm 15 minutes	Session 8: Looking ahead - Alliance Session will draw conclusions from the training and bring together the key action steps which NGOs can collectively and individually undertake towards HoS meeting
4.45 pm - 5.00 pm	Evaluation and closing

Global Alliance of NGOs for Road Safety

Tel: (+45) 299 399 14 E-mail: admin@roadsafetyngos.org www.roadsafetyngos.org